Pistonlu bir soğutma kompresörünün ana elemanları ile bunların imal ve dizayn özellikleri aşağıda özetlenmektedir:
- Kompresör Gövdesi ve Silindirleri
Kompresör gövdesi içerisinde silindirleri, karter ve yağlama yağını, piston-biyel-krank sistemini, emme ve basma klepelerini (supaplarını) toplayan valf pleytini, silindir kapaklarını, ana yatakları, kapasite kontrollülerde kapasite kontrol mekanizmasını, servis valflerini, açık tiplerde şaft salmastrasını (körüğünü), cebri yağlamalı tiplerde yağ pompasını, hermetik ve yarım hermetik tiplerde elektrik motorunun stator ve rotoru ile bağlantı kutusunu ve diğer gerekli aksamı toplamaktadır. Tek veya iki parçalı olarak yapılır. İki parçalı dizaynda silindirler ayrı olarak yapılıp karteri havi gövdeye, contalı şekilde, cıvatalarla sıkıca tespit edilir. Kompresör gövdesi genellikle yüksek vasıflı sıkı dökme demirden (bu maksatla az miktarda nikel katılmaktadır) ve bazen de alüminyum alaşımlarından, sızdırmazlık sağlanması ön planda tutularak imal edilir. Silindirlerin dış yüzeylerinde kanatçıklar bırakılarak havanın soğutma etkisi arttırılmış olur. Silindirlerin gömlekli dizayn tertibine bilhassa büyük kapasiteli kompresörlerde sık sık rastlanmaktadır.
Halokarbon soğutkanlarla çalışan kompresörlerde silindirlerin aşınması çok az ve yavaş olmakta ve gömlekli dizayn şekli daha ziyade imalatçının imal tekniği tercihine dayanmaktadır. Kaynaklı sac imalat tekniği de kompresör gövdesi imalinde uygulanmaktadır. Bu takdirde silindirlerin gömlekli dizayn tarzında yapılması tercih edilmektedir. Bugünkü imalat tekniğinde kaynaklı imal şekli bilhassa maliyetlerin yüksek oluşu yönünden tercih edilmemektedir.
- Piston, Segman ve Piston Pimi
Bugünkü soğutma kompresörlerinin pistonları genellikle alüminyum alaşımlarından ve bazen de dökme demirden yapılmaktadır. Pistonun, soğutkanı
Sıkıştırması işlemini sızdırmazlığı yüksek seviyede tutarak ve mümkün olduğu kadar az enerji harcayarak yapması ve ömrünün yeterli derecede uzun olması beklenir. Sızdırmazlığın sağlanması, piston-silindir aralığının azlığına, segmanların durumuna ve yağlamanın seviyesine bağlı olacaktır. Piston-silindir aralığı, dökme demir pistonlarda silindir çapının %0.04’ü mertebesinde yapıldığında sızdırmazlık için segman ilavesine gerek göstermemektedir. Daha fazla aralık olduğunda segman ilavesi gerekmektedir. Alüminyum pistonlarda, çalışma şartlarının ekstrem değerleri göz önünde tutulduğunda, silindir çapının %0.02’sinden daha az bir piston silindir aralığı bırakılması mümkün olmamaktadır ve bu nedenle alüminyum pistonların segmanlı olarak yapıldığı görülmektedir. Segman sayısı, genellikle 2 veya 3 olmaktadır. Bu ikinci veya üçüncü segman ile kompresör sızdırmazlığı ve dolayısıyla kapasitesinde önemli bir değişiklik olmamakla beraber yağlama yağının iyi sıvanması ve sıyırılması sağlanmakta, yağın karterden ayrılması (yağ kalkışı) azalmaktadır. Yağ segmanı olarak genellikle ayrı tip bir segman konulmamakla beraber bazı imalatlarda, patlamalı motorlarda olduğu gibi, oluklu ve delikli yağ segmanlarının kullanıldığı az da olsa görülmektedir. Keza, piston eteğinin keskin köşeli olarak, yağı sıyıracak tarzda yapılıp yağ segmanının hiç konulmadığı kompresörlere de rastlanmaktadır. Kompresör silindirlerinin yüzey işlemesinin kalitesi de çok önemlidir ve sızdırmazlıkta önemli rol oynar. Silindirler imalat sırasında 0.5-1 mikron toleransa taşlandıktan sonra honlanır, parlatılır. Pistonların boyu, segman ve silindir-piston aralığı değerlerine göre dizayn edilmektedir. Örneğin, silindir aralığı fazla olan bir dizaynda piston boyunun daha uzun tutulması gerekecektir. Segmanlı-tip alüminyum pistonların boyu piston çapının 0.75 katı olarak yapılıp, %0.02 silindir aralığı uygulanmak ve piston kolu krank mili yarıçapı oranı 4.5 civarında tutulmak suretiyle başarılı sonuçlar alınmıştır. Piston hızları için ortalama değer 6 m/san, civarında alınmaktadır.
Piston pimleri, vasıflı çelikten yapılır ve yüzeyi 50-60 Rockvvell derecesine sertleştirildikten sonra 0.2 mikron toleransta taşlanır. Piston pimi, biyel başına veya piston deliklerine sıkı geçme ile tespit edilip birinde veya diğerinde hareket etme serbestliğine sahip olacak tarzda dizayn edilebileceği gibi, her iki delikte serbest yüzer halde çalışacak tarzda da yapılmaktadır (Bilhassa alüminyum pistonların uygulanmasında). Bu takdirde piston piminin yerinden kaymaması, piston deliklerinin dış taraflarına maşa pimler konularak sağlanır.