Pistonlu bir soğutma kompresörünün ana elemanları ile bunların imal ve dizayn özellikleri aşağıda özetlenmektedir:
Açık tip soğutma kompresörlerinde krank miline gerekli enerjinin iletilebilmesi için krank milinin kompresör gövdesinin dışına uzatılması gerekmektedir. Bu uzantı “Şaft” adıyla anılır ve dış atmosfer ile kompresör karterinin saftın geçiş yerinde yağ ve soğutkan sızdırmazlığını sağlayacak bir tertibatın alınması gereklidir. Bu amaçla “sabit tip körüklü tip” ve “dönel tip” şaft sızdırmazlık elemanı şeklinde iki değişik dizayn uygulanmaktadır.
Sabit tip şaft körüğü, yeni-modern-açık tip kompresörlerde yerini tamamen dönel tipe bırakmıştır.
- Kompresör Servis Valfleri
Kompresörün, servis-bakım ve tamiri sırasında çeşitli maksatlarla kompresörün sisteminden tecrit edilmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak üzere kompresörün emiş ve basma tarafına kapama valfleri konulur. Bu valfler çoğunlukla ön ve arka (sırt) kapatma yuvalı olup sırt tarafında bir manometre servis bağlantı yeri mevcuttur.
Modern, yüksek hızlı soğutma kompresörlerinin yağlaması oldukça ileri tekniği gerektirir. Yağlama için genel bir sınıflama gerekirse, çarpmalı yağlama ve pompalı yağlama şeklinde gruplamak mümkündür. Çarpmalı yağlama durumunda, şaftın her bir dönüşünde biyel başı ve krank mili karterdeki yağa dalarak yağı hareket eden parçalara fırlatmak suretiyle yağlamayı sağlar. Küçük ve hatta orta büyüklükteki ağır devirli, yatak yükleri fazla olmayan kompresörlerde bu tarz yağlama yeterli olabilmektedir. Ancak, unutulmamalıdır ki, bu tarz yağlamada yatak boşluklarının, yağın ilerleyebilmesine müsaade edecek derecede daha fazla olması gerekir ve bu durum kompresörün daha sesli ve titreşimli çalışmasına sebep olduğu gibi yağ kaldırması olayını da arttırır. Çarpmalı yağlamanın biraz değişik ve daha sessiz çalışma sağlayan uygulaması, krank miline asılan halka, disk, zincir, vs. gibi elemanlarla yağın yataklara yükseltilmesi şeklidir. Bu yağlama şeklinin çarpmalı yağlamadan, yağlama düzgünlüğü yönünden bir üstünlüğü yoktur ve yağı devamlı yataklarda taşırdığı için “Taşmalı Sistem” diye anılır.
Büyük ve yüksek devirli kompresörlerde pompalı yağlama gerekmektedir. Ayrıca, pompalı yağlamanın uygulanış şekli, kompresörün yatak yüklerine ve diğer dizayn karakteristiklerine göre basit veya komplike (soğutuculu, filtreli, rezervuarlı, havalıklı, vs.) bir sistemi gerektirecektir. Yağı basan pompa; dişli, paletli, pistonlu veya bunlara benzer tip bir pompadır ve genellikle kompresör krank milinden tahrik edilir. Yağın basınçla yataklara verilmesi, hem daha dar yatak boşlukları bırakılmasına müsaade eder ki bu daha sessiz ve sarsıntısız çalışmayı sağlar, hem de daha büyük yatak yüklerinin emniyetle taşınabilmesine ve daha iyi yatak soğutulmasına imkan verir.
Dişli pompalardan bilhassa içten dişli-kaçık eksenli tip, soğutkanın yağdan ani ayrılışını ve dolayısıyla köpürme olayını daha düşük seviyede tuttuğu için dıştan çalışan dişli pompaya tercih edilmektedir. Keza, paletli tip bu yönden iyi sonuç vermektedir. Yağ pompasının basma tarafında, aşırı basıncı önlemek ve sınırlamak üzere yaylı bir blöf ventili bulunur. Bu ventil aynı zamanda pompanın pürjörlenmesini (buharlaşan soğutkanın atılmasını) sağlar ki böylece yataklara yağın daha sürekli verilebilmesini mümkün olur. Pompanın yağı emiş tarafına konulan bir pislik süzgeci, yağın içinde bulunan veya zamanla biriken yabancı maddelerin pompaya ve dolayısıyla yataklara girerek zarar vermesini önler. Kompresörlerde kullanılan yağ cinsleri, yağın kompresöre dönmesi için alınacak önlemler ve yağın soğutkanla yaptığı reaksiyonlarla bunların sonuçları diğer bölümlerde izah edilmiş olup burada tekrarlanmasına gerek görülmemiştir.