Pistonlu bir soğutma kompresörünün ana elemanları ile bunların imal ve dizayn özellikleri aşağıda özetlenmektedir:
Kompresörün iç ve dış kısımlarını ayıran sökülebilir yüzeylerde, sızdırmazlığı sağlayan elemanlara gerek vardır. Bu elemanlar conta adıyla tanımlanır ve bunların gerek yağlama yağından ve gerekse soğutucu akışkandan etkilenmemesi gerekir. Ayrıca, conta malzemesinin esnek olması ve çalışma şartlarındaki sıcaklıklarda bozulmaması gerekir. Asbest, kurşun, mantar, sellülöz esaslı malzemeler, alüminyum ve bazı sentetik malzemeler sistemdeki soğutkanın cinsine göre kullanılmaktadır. Kompresör volumetrik verimini düşürmesi yönünden valf pleytinin alt tarafındaki contanın çok kalın olmaması gereklidir. En emniyetli ve sağlıklı conta cinsi kompresör imalatçısının yaptığı ve yedek parça olarak verdiği contalardır. Contalar, kullanılacağı ana kadar ambalajlarında tutulmalı, rutubet almasına kesinlikle müsaade edilmemelidir. Contanın kullanılacağı yerdeki yüzeyler pislik, yağ, toz gibi maddelerden iyice temizlenmeli ve yüzeylerin düzgün olmasına bilhassa dikkat edilmelidir. Ayrıca, contanın kullanıldığı yerdeki delik kısımların conta tarafından kapatılmaması, hatta geçiş alanlarını küçültmemesi de dikkat edilmesi gereken hususların başında gelir. Bilhassa, silindir kapak contalarının conta kalınlığı, sıkıştırma oranı-volumetrik verim bakımından, orijinalinin aynı olmalı ve daha kalın olmamalıdır.
- Kompresör Kapasite Kontrol Mekanizması
Soğutma yüklerinin daha düşük seviyelerde olduğu çalışma şartlarında sistemin tam yükteki gibi dengeli ve yüksek bir verimle çalışmasını sağlamak ve daha az enerji sarfetmek maksadıyla değişik türden kapasite kontrol mekanizmaları geliştirilmiştir. Bunlardan uygulamada rastlananlar:
- Kompresör emiş tarafını kısarak emiş basıncını kontrol altında tutmak.
- Basma basıncını kontrol altında tutmak.
- Basılan soğutkanı kısmen veya tamamen emiş tarafına yöneltmek.
- Soğutkan devresine genişleme hacmi ilave etmek.
- Piston kursunu azaltıp çoğaltmak.
- Kompresör basma manifoldu çıkışını kapatıp emişe kısa devre etmek.
- Kompresörün devrini azaltıp çoğaltmak.
- Silindire girişi tamamen kapatmak, diye sayılabilir.
Bunlardan en sık uygulanan kapasite kontrol mekanizmaları; kompresörün basma tarafından emiş tarafına soğutkanı dıştan veya içten kısa devre etmek suretiyle diğeri de emiş valfini/emiş yükleme valfini açık vaziyette tutmak suretiyle sağlanan kapasite kontrol sistemleridir. Basma yapan silindirlerden bir veya sırayla birkaçını diğer silindirlerin emişine yöneltmek suretiyle; %25, 33, 50, vb. seviyelerinde kapasite düşümü sağlamak mümkün olmaktadır.
Kapasite kontrol sistemlerinin yükteki ve yüksüz konumları ayrı ayrı gösterilmiş olup bunların çalışma prensipleri açık olarak görülebilmektedir ve ayrıca izaha gerek kalmamaktadır.
Bu sistemde kompresörün basınçlı yağlama sistemindeki yağ basıncından yararlanılmaktadır ve sistem elektrik-hidrolik bileşimi bir kapasite kontrol sistemidir.
Burada, kapasite ihtiyacı gerektiren elektrikli kumanda sinyali, selenoid valfi kapatarak, kompresörün basınçlı yağlama sistemindeki basınçlı yağın kapasite kontrol mekanizmasına gitmesini sağlar. Yağ basıncı pistonu ve ona bağlı çubuğu hareket ettirir. Bu çubuk, üzerinde testere dişine benzer yarıkları bulunan itici halkasını döndürür. Testere dişine benzer kam vazifesi gören yarıklara basmakta olan itici çubuklar aşağı doğru hareket edip emiş valflerinin bulunduğu tablayı serbest bırakır ve kompresörün emiş valflerinin normal çalışmasını, gazın silindire girmesini sağlar. Böylece bu silindir aktif hale geçerek sağladığı kapasite kadar kompresör kapasitesini arttırmış olur. Selenoid açıldığında yağ basıncı, kartere açılarak düşer ve yay etkisiyle tüm elemanlar yüksüz hale gelmiş olur.
Kapasite kontrolü maksadıyla sonradan kompresörlere dıştan ilave edilen ve basma tarafından emiş tarafına soğutkanı yönelten tertip şeklinde sıcak gazın uzun süre aynı silindirden basılıp emilmesi sıcaklığı aşırı derecede arttırabilir ve bu tehlikeli seviyelere ulaşabilir. Bu nedenle, böyle bir tertip şekli mahzurludur ve ara soğutucu olmaksızın uygulanmamalıdır. Ancak, yüksüz kalkış için ve kısa süre by-pass açık kalmak şartıyla bu tertibin uygulanmasında sakınca yoktur.
Bilhassa halokarbon soğutkanlar için yapılan kompresörlerde, kompresörün soğuk ortamda bulunması veya daha başka sebeplerden kompresör karterine soğutkan gücünü önlemek maksadıyla karter ısıtıcıları konulmaktadır, imalatçı firma katalog değerinden daha büyük güçte bir ısıtıcı, yağda karbonlaşma yapacağı için kullanılmamalıdır.