Vidalı Kompresörler & Çeşitleri
Büyük kapasiteli soğutma cihazlarına ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Pistonlu kompresörlerin 150 kW daha büyuk kapasitede yapılmıyor olması büyük cihaz yapımında bazı sonunlar yaratıyordu. 20. yüzyılın başlarında mikroişlemci teknolojisindeki gelişmeler ve buna bağı olarak metal işleme tekniğindeki gelişmeler. Tekniğinin çok önceden bilinmesine rağmen yağ ve imalat sorunları nedeni ile çok kulanılamayan vidalı kompresörleri kolay ve kaliteli üretilebilir hale getirmiştir. Vidalı kompresörler de alt ölü ve üst ölü noktalardan geçiş olmadığı için pıstonlu kompresörlere göre titreşimleri dah azdır. Ayrıca hareketli parçasıda azdır bu nedenle arıza olasılığı daha düşünür. Vidalı kompresörler 100-2000Kw arasında üretimi yapılan kompresörlerdir.
Tek vidalı kompresörler
Vidalı kompresörler tek bir nihayetsiz vida ve iki dişli çarktan oluşur. Nihayetsiz vidanın hareketine bağlı olarak dişli çarklar hareket eder. Disli çarklar birbirine zıt yönde hareket eder. Dişli çarkların üzerinde vida ile temas halinde olan özel plastik plakalar Vida ile dişli çarkların herhangi bir teması yoktur, dolayısı ile vida yüzeyindeki aşınma yok sayılabilir.
Çift vidalı kompresörler
Vidalar arası boşluk yağ filimi ile kaplanır. Yüzeyde pistonlu kompresörlere göre çok daha fazla yağ miktarı mevcuttur. Bu nedenle soğutucu akışkana karışan yağ miktarı fazladır basma esnasında soğutucu akışkana parçacık halinde de yağ karışmaktadır. Bundan dolayı kompresör çıkışında yağ ayrıştırmaya yarayan yağ seperatörü bulunmaktadır. Kompresörler taşıma ve montaj esnasında yan yatırmadan kullanım yerindeki gibi yatay taşınması gerekir. Aksi durumda mekanik sorunlar olabilir. Yağ seviyesinin kontrolü bu nedenle çok önemlidir. yağ taşımasının sorunlu olabileceği soğutma sistemlerinde kompresörlerde opti-elektronik yağ seviye veya yağ akış kontrol elemanı kullanılması gerekir.
Vidalı kompresörderde sıkışırma işlemi vidanın ilerleme yönünde olur. Vidanın bulunduğu hücenin sonuna doğru basınç hızla artar. Pistonlu kompresörlerden farklı olarak vidalı kompresörlerde gaz vida kanatlarını girdigi andan itibaren sıkıştırılmaya başlanır. Rotor hücresine yapılan ilave bir emme (ekonomizer) girişi ile sıkışfırma aşamasında ikınci bir emme basıncından giriş sağlanır. Bu durumda emme basınç hacminde hiçbir değişiklik yapmadan ilave gazı taşımak mümkündür.